Waarom diep ademhalen bij stress contraproductief is

Wist jij dat diep ademhalen in stressvolle situaties eigenlijk contraproductief is?

Doink?

Wel ja, je mag van je stoel vallen.

Irene Lyon, expert op het gebied van neurofysiologie en neuroplasticiteit legt uit:

Wanneer we actiever zijn, bv. tijdens het sporten, wanneer we een trap oplopen of naar de bus crossen, neemt onze ademhaling toe.
Wanneer we ontspannen zijn, bv. een boek lezen, TV kijken of slapen, vertraagt onze ademhaling omdat ons metabolisme trager is.

Waarom willen we diep ademhalen, onze adem inhouden of onze adem onderdrukken op momenten van stress, paniek of angst?

Meestal is dat omdat we denken dat we alle onaangename lichamelijke sensaties kunnen verlichten door te proberen onze ademhaling onder controle te krijgen.
We voelen een bonzend hart, vernauwing van de keel, emotioneel ongemak (verdriet, rouw, angst ...), algemene onrust, of we voelen zelfs de stress die voortkomt uit een kleine gebeurtenis zoals een misstap of een val.
We kunnen ook paniek en angst ervaren alleen al door de herinnering aan die kleine gebeurtenis.

Wanneer we koste wat het kost die lastige, onaangename lichamelijke ervaringen willen onderdrukken of proberen onder controle krijgen, bv. door ademhaling, dan staan we ons zenuwstelsel eigenlijk niet toe om de drempel van activering te bereiken die het lichaam van nature wil.

Als we die drempel bereiken kan het hele lichaam zich namelijk resetten.
Net zoals een thermostaat afslaat wanneer de temperatuur het juiste punt bereikt kan de stress op een natuurlijke manier afnemen.

Diep ademhalen wanneer we voelen dat we niet kúnnen ademen of onze adem inhouden wanneer het aanvoelt alsof hij wil toenemen, verhindert daarom de natuurlijke en organische reorganisatie van ons zenuwstelsel.

Het resultaat is dat de stress niet loslaat.
In plaats daarvan wordt het terug onze cellen in geschoven.
Dat de stress in onze cellen aanwezig blijft is het laatste wat we willen.

Praktische tips

De volgende keer dat je de drang voelt om je adem te controleren of wanneer je je wat nerveus of gestrest voelt, probeer dan in plaats van in te ademen of de stress te negeren, de volgende stappen van de oriënteringstechniek eens uit:

  1. Breng je aandacht naar de externe ruimte om je heen: scan de omgeving - kijk gewoon om je heen.

  2. Kijk naar eenvoudige dingen - een fotolijstje, een raam, wolken in de lucht. Neutrale dingen. Benoem ze hardop als dat kan.

  3. Wees je bewust van de beweging van je hoofd en ogen als je naar die dingen kijkt. Voel het hele hoofd en de nek bewegen. Zeker niet strekken, maar probeer een langzame, gecontroleerde en bewuste beweging uit.

  4. Word je bewust van je lichaamssensaties.
    Probeer ze op te merken in plaats van ze weg te ademen.
    Is er spanning in de borstkas? Zijn je benen stijf en gespannen? Staan je kaken op elkaar geklemd? Maak je vuisten met je handen? Zijn je schouders opgetrokken?
    Breng de aandacht naar deze gebieden en blijf ondertussen om je heen kijken.

  5. Herhaal dit proces totdat je voelt dat je systeem een beetje begint af te koelen en tot rust te komen.

Meer mindful en lichaamsgericht worden zonder je te concentreren op zittende meditaties of strengere ademhalingstechnieken en - praktijken is geen simpele taak.
Het gaat om bewustzijn, om capaciteit opbouwen, om nieuwe neurale paden in je brein ontwikkelen, om oefenen, oefenen, oefenen.

Zoek Irene Lyon op YouTube en je zal een schat aan waardevolle vlogs vinden.

📷 foto thumbnail Pexels
📄 inspiratie tekst: Irene Lyon
💌 Mijn nieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

Vorige
Vorige

Na de eerste schooldag

Volgende
Volgende

Zo verlaat je de speeltuin met je kind in peis en vree